Tuesday, December 23, 2008

A name was started with an invalid character. Error processing resource

10 comments
This error fires when you run your application on local host. Generally the reason behind this error is configuration of IIS.

The general cause of this error is installation of .net 2005 before installing IIS

To know how to configure IIS click here.

Here is the solution of this error Go to run type cmd
Browse for windows directory:
For ex.
C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\aspnet_regiis.exe –i
Or
C:\WINNT\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\aspnet_regiis.exe –i

Hope this will work

10 comments:

aujmt said...

I would like to thank you for sharing your knowledge of IIS! I am just beginning to program web services so I hope I explain this correctly. My development machine is Windows XP Pro and VS2005. My goal was to create a simple XML web service that converted a temperature from Fahrenheit to Celsius. I created the service in VB.Net and everything complied correctly. I then created a separate website that would consume the web service that I just created on my local machine. Well needless to say, nothing is easy. I never really paid too much attention in that my local development machine runs ASP.Net Development Server…. This is fine. But, in order for me to run the web service IIS had to be installed on my machine. Of course it was not. Well, after finding the download and adding the IIS component I was at least now able to find the web service I created on my local machine. However, when I would try and select the service I received the “a name was started with an invalid character” error. After searching the web with little success I came across your site. I followed what you said to do step-by-step and it worked beautifully!!! Thanks again!

Narender said...

First of I would like to thanks, for your appreciation. I will try to put all my good knowledge in the coming times.

Warm Regards,
Narender Singh
((+91-9351346823)

Riaz said...

Hi, thanks for sharing your knowledge.
I am getting the same error and I don't have IIS installed on my machine, rather I have created a virtual directory using VS2008 and have hosted the services in that virtual dircetory. Can you please let me know what steps I need to take to get rid of this error.

Anonymous said...

I have the same problem, but this solution does not work for me.

Also...the case is correct.

Anonymous said...

It did not work for me either.

Anonymous said...

Worked for me. Excellent!! Thank you!

raghvandra said...

lots of thank ..
i has tried every technique but didn't work finally this will
thanks a lot again

Anonymous said...

i working with webservice and published.
i have installed vs2008 first then IIS
i tried your suggestions but still shows an error
"Failed to access IIS metabase. "

Anonymous said...

Worked for me. Thank you

Anonymous said...

http://topictolearn.blogspot.com/